http://suntadolescent-antidrog.blogspot.com/p/ai-probleme-cu-alcoolul.html

Mituri despre tutun

1) "Fumatul te face mai cool şi mai sexy"        FALS

     Fumatul provoacă îngălbenirea dinţilor, a degetelor, respiraţie urât mirositoare, miros urât în haine şi îmbătrânirea prematură. Chestiile astea ţi-se par cool?
     Iar ca un sfat: cu banii care îi dai într-o săptămână pe ţigări, te poţi duce la sala de forţă o lună. Iar fetelor, gândiţi-vă la toate hainele, parfumurile şi fardurile pe care le puteţi cumpăra cu banii risipiţi pe tigari.
     Acum gândiţi-vă la tot şi spuneţi, ce preferaţi: un corp frumos lucrat, un aspect plăcut şi care să atragă toate privirile sau un corp îmbătrânit, respingător?
     Să fi cool nu înseamnă să fumezi, să te droghezi. Să fi cool înseamnă să fi tu însuţi, nu să fi cum vor ceilalţi.

2) "Fumatul îmbunătăţeşte starea de spirit"           FALS
     Mulţi cred că fumatul le animă starea de spirit sau că îi ajută să se concentreze, totul este un mit!
Nicotina prezenta în ţigări este atât de perversă încât, odată ajunsă la creier, accelerează producţia de dopamină, hormonul care îţi dă o stare de bine. Totodată însă, încetineşte activitatea neuronală de unde şi senzaţia de relaxare.
     Este important de reţinut: dacă o persoană a căzut în depresie, câteva fumuri nu fac altceva, decât să îi accentueze depresia.

3) "Fumatul te face să pari matur"  FALS + ADEVĂRAT (depinde cum priveşti lucrurile) 



     Dacă te gândeşti mai mult, este parţial adevărata afirmaţia, pentru că într-adevăr fumând ajungi să pari mai matur, având pielea îmbătrânită, îngălbenita, o condiţie fizică mai slabă, deci devii un un adolescent-batran!
     Însă să fi matur nu se rezumă la avea aspectul unui adult, să fi matur înseamnă să fi conştient de deciziile pe care le iei. De asemenea să fi matur înseamnă să fi independent. Dar tu, care eşti sclavul unei ţigări, poţi spune că eşti matur, poţi spune că eşti independent?

4) "Tutunul nu este drog, nu-ţi face nici un rău"   FALS

     L-ai întrebat pe un fumător cum a început, sau dacă este uşor să renunţi? Dacă nu ai făcut-o, îţi spunem noi: de cele mai multe ori totul începe cu un fum cu prietenii în spatele blocului, la scurt timp ţi-se face poftă şi îţi cumperi un pachet, începi să te obişnuieşti cu gustul şi mai cumperi şi altul; ca într-un final să îţi dai seama că nu mai poţi sta fără. Acum conştientizezi că este un drog?


 5) "Dacă vreau pot renunţa la ţigări în orice moment!"     FALS

     Nicotina este o substanţă care determină apariţia unei dependente majore, iar majoritatea persoanelor care încearcă să renunţe la ţigări au nevoie de multă convingere, voinţa şi timp. Substanţele chimice ajung de la plămâni la creier şi stimulează producţia de dopamină, o substanţă care induce starea de bine. Cu toate că nicotina induce o stare de bine, de fericire, organismul are nevoie de o cantitate din ce în ce mai mare de nicotină pentru că această stare să rămână permanentă.
     Când o persoană încearcă să renunţe la fumat va constata că se confruntă cu simptome greu de suportat cum ar fi: oboseala, pofta de mâncare ridicată, irascibilitate etc.
     De cele mai multe ori îi auzim pe cei care fumează spunând: “nu mă las de fumat pentru că nu vreau!” Oare este adevărat? Sau de fapt nu pot renunţa la ţigări? Sunt ei prizonieri în lumea ţigărilor şi sunt prea jenaţi pentru a recunoaşte?

  6) "Ţigările îl afectează numai pe cel ce fumează, nu şi pe cei din jur!"   FALS

     Riscurile provocare de fumatul pasiv au fost intens studiate. Astfel, potrivit studiilor, persoanele nefumătoare expuse fumului de ţigară sunt expuse riscului apariţiei cancerului de plămâni, bolilor cardiovasculare, astmului şi alte afecţiuni cronice. Se estimează că fumatul pasiv ucide 49.000 nefumători, în fiecare an. Aproximativ 46.000 decedează din cauza bolilor cardiovasculare, şi circa 3.000 din cauza cancerului la plămâni.
     Fumatul în sarcina creşte riscul apariţiei avortului spontan sau naşterea unui făt fără viaţă. În cazul fătului, există riscul ca acesta să suferea de sindromul morţii subite a sugarului. Acestea sunt numai câteva exemple care ar trebui să le determine pe viitoarele mame că în perioada sarcinii să renunţa la fumat şi la alcool şi să se ferească de fumul de ţigară.

7) "Ţigările light, mai bune"      FALS

     Ţigările light conţin o cantitate mai mică de nicotină.
     Un fumător, pentru a simţi permanent acea stare de bine indusă de nicotină va creşte doză de nicotină. Aşadar, mulţi dintre fumătorii de ţigări “light” sau “ultra-light” au tendinţa de a fuma mai mult sau de a inhala mai adânc (lucru care măreşte şi mai mult riscul de producerea a cancerului) pentru a simţi acea stare de plăcere.
     Totodată cantitatea de gudron din ţigările light este aceeaşi, riscul de cancer fiind tot atât de crescut ca în cazul ţigărilor standard.
     În final se va ajunge la mai multe pachete de ţigări light cumpărate (pentru porţia zilnică de nicotină) şi deci, mai puţin bani în buzunarul tău, mai mulţi într-al lor (producătorii de ţigări).


8) "Dacă mă las de fumat, sigur mă îngraş"   FALS

Este adevărat că sunt persoane s-au îngrăşat după ce au renunţat la fumat, dar asta pentru că au înlocuit fumatul cu mâncatul. După ce renunţă la fumat, vor începe să simtă din nou adevăratul gust al mâncării, gust pe care nu-l percepeau la fel din cauza papilelor gustative afectate de fumat. Simţind nevoia să facă ceva cu mâna în care obişnuiau să ţină ţigară, cei care vor să renunţe la fumat, se postează în fata frigiderului şi vor să-l golească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu